12.ročník soutěže Potravinářské komory ČR o inovativní výrobek roku zná své vítěze

Jednání hodnotící komise 12. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 16. července 2025 od 10:00 hodin v Potravinářském pavilonu České zemědělské univerzity v Praze – Suchdole.  Vítězem jednotlivých kategorií se staly společnosti efko cz s.r.o. s výrobky Červená cibule BBQ & BURGER a Okurky BEZ PŘIDANÉHO CUKRU, Plzeňský Prazdroj, a.s. a výrobky Radegast Rezist a Trooper Saturn, SEMIX PLUSO, spol. s.r.o. a výrobkem Chléb bez lepku a Nestlé Česko s.r.o. a s výrobky Fitness Cocoa Protein cereálie a Garden Gourmet Broccoli Mini Burger.

Jedenáctičlenná hodnotící komise 12. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek vybrala nejlepší letošní výrobky. Do soutěže se letos přihlásilo 39 výrobků od 21 výrobců. Výrobky se mohli přihlašovat celkem do 7 kategorií (Reformulace roku, Bezpečnost a kvalita potravin, Potraviny pro zvláštní výživu, Evropská inovace, Pokračovací kojenecká výživa pro malé děti, Udržitelná výroba potravin a Alternativní potraviny). Ve všech kategoriích jsou výrobci rozděleni ještě podle velikosti na kategorii velký a střední podnik a na kategorii malý podnik a mikropodnik. Vybrané přihlášené výrobky byly z rozhodnutí komise zařazeny do již oceněných řad a skupin výrobků.

Jsme hrdí na to, že další ročník naší soutěže opět potvrdil vysokou úroveň inovací v českém potravinářství. Vítězné produkty jasně ukazují, že čeští výrobci vnímají aktuální trendy a dokážou na ně reagovat novými produkty, které jsou nejen chutné, ale i odpovídající požadavkům moderní správné výživy a zdravého životního stylu. To je skvělá zpráva pro všechny spotřebitele,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Tato soutěž jasně ukazuje, že české potravinářství nezůstává pozadu – naopak aktivně inovuje a přináší spotřebitelům moderní potraviny, které jsou nejen chutné a kvalitní, ale zároveň výživově hodnotné. Letošní vítězné produkty, jako jsou bezlepkový chléb, proteinové cereálie nebo okurky bez přidaného cukru, dokazují, že naši výrobci dokážou spojit výzkum a vývoj s porozuměním aktuálním potřebám trhu, “ dodal předseda hodnotící komise z Potravinářské komory Jan Pivoňka.

Oceněné společnosti v každé kategorii získají certifikáty „Ceny Potravinářské komory za nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Součástí ocenění je i balíček mediální propagace, který zahrnuje zviditelnění společnosti a jejích výrobků v tištěných a online médiích, a také prezentaci na veletrzích Země živitelka 2025 a CZECH FOOD EXPO 2026.

 

Cena Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní výrobek byla za rok 2025 odbornou komisí udělena následujícím výrobkům:

Kategorie: Bezpečnost a kvalita potravin

Vítěz: Červená cibule BBQ & BURGER / efko cz s.r.o. / Střední podnik

Dále oceněné výrobky:

  • Mrož Mango v bílé polevě / Bidfood Czech Republic s.r.o. / Velký podnik
  • Pegas Premium Lískový oříšek v mléčné čokoládě / Bidfood Czech Republic s.r.o. / Velký podnik
  • Pegas Premium Pistácie kelímek / Bidfood Czech Republic s.r.o. / Velký podnik
  • Ovocné Mixies – Malina, borůvka, pomeranč – přírodní želé bonbóny / Mixit s.r.o. / Střední podnik
  • Prebiotická Mixitka Moniky Leové bez lepku: Matcha latte / Mixit s.r.o. / Střední podnik
  • Nakládaný sýr / Orkla Foods Česko a Slovensko / Velký podnik
  • Hamé Pomazánka Tuňák / Orkla Foods Česko a Slovensko / Velký podnik

Oceněné produktové řady:

  • Řada funkčních nápojů / Mattoni Imuno jablko, kiwi, ananas; Mattoni Imuno mango & pomeranč; Hanácká kyselka Kolagen; Hanácká kyselka Paměť / Mattoni 1873 a.s. / Velký podnik
  • Řada dehydratovaných výrobků s kuskusem / Kuskus s kuřecím masem a zeleninou; Kuskus kari kuře; Kukuřičný kuskus s kuřecím masem a zeleninou; Kukuřičný kuskus kari kuře/ IDC - Food, s.r.o / Malý podnik

 

Kategorie: Reformulace roku

Vítěz: Okurky BEZ PŘIDANÉHO CUKRU 5-8cm / efko cz s.r.o. / Střední podnik

Dále oceněné výrobky:

  • Proteinové pečivo / BEAS, a.s. / Velký podnik
  • High protein cottage natur / MADETA, a.s. / Velký podnik
  • BIO Cereálie Peep Peep – Kakao / Mixit s.r.o. / Střední podnik

Oceněné produktové řady:

  • Řada proteinových výrobků / Emco Sušenky & Protein; Emco Mysli & Protein – pekan, mandle a kešu / Emco spol. s r.o. / Střední podnik

 

Kategorie: Udržitelná výroba potravin

Vítěz: Radegast Rezist + Trooper Saturn / Plzeňský Prazdroj, a.s. / Velký podnik

Dále oceněné výrobky:

  • Albertýnka rajčata na větvičce / Albert Česká republika, s.r.o. / Velký podnik

 

Kategorie: Potraviny pro osoby se specifickými požadavky na výživu

Vítěz: Chléb bez lepku / SEMIX PLUSO, spol. s.r.o. / Střední podnik

Dále oceněné výrobky:

  • Směs na perník bez lepku / Albert Česká republika, s.r.o. / Velký podnik

 

Kategorie: Evropská inovace

Vítěz: Fitness Cocoa Protein cereálie / Nestlé Česko s.r.o. / Velký podnik

 

Kategorie: Alternativní potraviny

Vítěz: Garden Gourmet Broccoli Mini Burger / Nestlé Česko s.r.o. / Velký podnik

 

Kategorie: Pokračovací kojenecká výživa a výživa pro malé děti

Žádný výrobek nebyl oceněn

 

Rozšířená ocenění:

Kitl Syrob Švestka / Kitl s.r.o. / Malý podnik (výrobek byl přidán k již oceněným výrobkům jako další příchuť v řadě v kategorii Bezpečnost a kvalita potravin)

Elixír MALINA 14,7% obj. / RUDOLF JELÍNEK a.s. / Střední podnik (výrobek byl přidán k již oceněným výrobkům jako další příchuť v řadě v kategorii Bezpečnost a kvalita potravin)

Pizza pomozte nám neplýtvat / Albert Česká republika, s.r.o. / Velký podnik (výrobek byl přidán k již oceněným výrobkům jako další výrobek omezující plýtvání potravin v řadě v kategorii Udržitelná výroba potravin)

 

Gratulujeme všem oceněným, všem ostatním děkujeme za účast a těšíme se společně na další ročník.

  

Členy odborné hodnotící komise byli:

  1. Ing. Jan Bedrníček, Ph.D. - Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
  2. Ing. Eliška Fořtová – Potravinářská komora ČR
  3. Bc. Květa Krajíčková – Česká asociace sester, z.s.
  4. prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. – Česká zemědělská univerzita v Praze
  5. Ing. Ivana Laknerová – Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
  6. Ing. Hana Langrová – Potravinářská komora ČR
  7. Ing. Irena Němečková, Ph.D. – Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
  8. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. – Potravinářská komora České republiky, předseda komise
  9. doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. – Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
  10. doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D. - Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
  11. MVDr. Ing. Dana Tříska – Ministerstvo zemědělství

 

 

 

 V Praze 28.7.2025, Ing. Eliška Fořtová 

 

________________________________________________________________________________

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

Marek Zemánek, Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., + 420 602 322 653

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.