Dne 29. 7. 2019 byly vyhlášeny výsledky 6. ročníku soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Přihlašování výrobků do soutěže probíhalo v termínu od 31. března do 30. června 2019 a mohly se do ní přihlásit potravinářské společnosti, resp. jejich nové nebo významně zdokonalené výrobky, které byly uvedeny výrobcem na trh v posledních 3 letech. Ve stanoveném termínu se přihlásilo 21 společností s celkem 54 výrobky.

  Pro řádné přihlášení do soutěže bylo nutné dodat přihlášku, laboratorní analýzu výrobku nebo čestné prohlášení o výživové hodnotě výrobku a nakonec pro hodnocení také samotný výrobek. Všechny společnosti podmínky soutěže splnily. V přihlášce každý výrobce zvolil kategorii, do které inovovaný výrobek přihlašuje. Výživové hodnoty nebyly požadovány u mikropodniků. Přihlášené společnosti se lišily ve velikosti podniku od mikropodniků až po velké podniky Jednání hodnotící komise 6. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 24. července 2019 od 9:30 hod. v sídle PK ČR.

 

Za členy hodnotící komise byli nominováni:

RNDr. Magdaléna Hrabcová, Ph.D. – Potravinářská komora České republiky

doc. MVDr. Josef Kameník, Ph.D., MBA – Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

 doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. – Česká zemědělská univerzita v Praze

Ing. Ivana Laknerová – Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

Ing. Irena Němečková, Ph.D. – Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.

RNDr. Jana Olšovská, Ph.D. – Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. – EUROFINS CZ, s.r.o.

doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. – Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Ing. Alena Saláková – Mendelova univerzita v Brně

Ing. Pavel Smetana, Ph.D. – Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

MVDr., Ing. Dana Tříska – Ministerstvo zemědělství

 

Pro rok 2019 byly provedeny změny v pravidlech a navrženy následující kategorie:

a) reformulace roku

b) bezpečnost a kvalita potravin

c) potraviny pro zvláštní výživu

 

Hodnocení proběhlo ve dvou skupinách, a to ve skupině výrobců, kteří jsou mikro nebo malým podnikem, nebo výrobců, kteří jsou středním a velkým podnikem a to pro kategorie b) a c). V kategorii a) byly přihlášeny jen střední a velké podniky. Výrobky byly hodnoceny postupně podle kategorií a podle abecedního seznamu společnost. V průběhu hodnocení komise přeřadila některé výrobky do jiných kategorií, než výrobce původně zvolil.

 

Cena Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní výrobek byla za rok 2019 odbornou porotou udělena následovně:

 

a) reformulace roku (v kategorii se zúčastnily jen střední a velké podniky)

jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:

SEMIX PLUSO, s.r.o. - Lněné pečivo omega-3

 

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

Emco spol. s r.o. - Emco tyčinka s ořechem a proteinem bez přidaného cukru - kokos a mandle

Emco spol. s r.o. - Emco tyčinka s ořechem a proteinem bez přidaného cukru - pistácie

Emco spol. s r.o. - Emco super mysli bez přidaného cukru s jahodami

Nestlé Česko, s.r.o. - ORION Granko ochucené kakaové

SEMIX PLUSO, s.r.o. - Ovesná kaše pro děti s vápníkem, ovocem, bez lepku

SEMIX PLUSO, s.r.o. - Ovesná kaše pro děti s vápníkem, čokoládou a banánem, bez lepku

Řeznictví H + H, s.r.o. - Špekáčky extra 1978

Zeelandia spol. s r.o. - Vícezrnný máslový mazanec non-E se záparou

 

b) bezpečnost a kvalita potravin

Mikropodnik a malý podnik jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:

Tilapia s.r.o. NIGER – rybí klobása

 

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

IDC-FOOD, s.r.o. - Kuskus s jablky a skořicí

IDC-FOOD, s.r.o. - Kuskus s lyofilizovaným ovocem a kokosem

Kitl s.r.o. - Kitl Syrob okurka Bio

MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r.o. - Špaldová celozrnná mouka hladká

MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r.o. - Žitná celozrnná hladká mouka

Soběslavská pekárna s.r.o. - Datlový chléb

Tilapia s.r.o. - MALAWI – uzený filet sumečka afrického

Tilapia s.r.o. -BURUNDI – rybí párky

 

Střední a velký podnik jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:

Kmotr - Masna Kroměříž, a.s. Kmotrovky uherákové

 

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

Lesaffre Česko, a.s. - Celozrnný žitný kvas Bio

PENAM, a.s. - Chléb quinoa

UNILEVER ČR, spol. s r.o. - Knorr Středomořský kuskus s rajčaty a cuketou

 

c) potraviny pro zvláštní výživu

Mikropodnik a malý podnik jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek:

ADVENI MEDICAL., spol. s r.o - Biscuits and cookies - bezlepková směs

 

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

ADVENI MEDICAL., spol. s r.o. - Bezlepkový chléb DELIKATES semínkový

Bezlepková pekárna Liška, s.r.o. - Liškovy sýrové krekry

Bezlepková pekárna Liška, s.r.o. - Bezlepkový bochník Šumava

 

Střední a velký podnik jako nejlepší výrobek byl vyhodnocen výrobek

Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. Jogurt bílý bez laktózy

 

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. - Jogurt jahodový bez laktózy

Hollandia Karlovy Vary, s.r.o. - Jogurt borůvkový bez laktózy

SEMIX PLUSO, s.r.o. - Ovesný hrníček perníkový, bez lepku

SEMIX PLUSO, s.r.o. - Ovesný hrníček s jablky a skořicí, bez lepku

SEMIX PLUSO, s.r.o. - Ovesný hrníček čokoládový, bez lepku

 

„Rok 2019 byl opět bohatý na výrobky. Výrobci přihlásili velmi zajímavé výrobky, je vidět, že zájem výrobců o inovace stále trvá a že zejména roste zájem se se svými výrobky pochlubit. Těší nás, že je soutěž mezi výrobci stále populární a že výrobci pochopili, jaké možnosti přináší.“, řekl ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Ing. Miroslav Koberna, CSc., který certifikáty oceněným společnostem slavnostně předá u příležitosti konání Žofínské fóra v říjnu 2019.

Oceněné společnosti v uvedených kategoriích obdrží certifikáty k „Ceně PK ČR za nejlepší inovativní potravinářský výrobek“ podle konkrétní kategorie. Ostatní zúčastněné společnosti obdrží certifikát za účast. Společnosti, jejichž výrobky byly oceněny, získají balíček mediální propagace (propagace společnosti a výrobků v tištěných a internetových médiích) a propagaci na veletrhu Země živitelka 2019. Poukaz k účasti jednoho zástupce společnosti na mezinárodním veletrhu potravin a nápojů ANUGA v Kolíně nad Rýnem ve dnech 5. – 9. 10. 2019 dostanou vítězové v jednotlivých kategoriích (nejlepší výrobek). Pro mikropodniky společnost EUROFINS CZ, s.r.o. poskytne stanovení výživových údajů podle platné legislativy na oceněné výrobky. Výrobci, kteří mohou využívat logo „Reformulace roku“, budou moci své výrobky prezentovat na nadcházejících akcích Platformy pro reformulace. Výsledky budou společnostem oznámeny dne 5. 8. 2019 a dále budou také zveřejněny na webových stránkách soutěže http://soutez.foodnet.cz. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání certifikátů oceněným společnostem bude na Žofínském fóru v říjnu 2019. Detaily vyhlášení budou se společnostmi komunikovány individuálně.