11. ročník soutěže Potravinářské komory ČR o inovativní výrobek roku zná své vítěze

Tisková zpráva 5. 8. 2024 – Jednání hodnotící komise 11. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 17. července 2024 od 10:00 hodin v Potravinářském pavilonu České zemědělské univerzity v Praze – Suchdole.  Vítězem jednotlivých kategorií se staly společnosti OLMA za protein čerstvé mléko, SEMIX PLUSO za pětizrnné chlebíčky, Albert Česká republika za produktovou řadu proteinových výrobků značky Dream & CO Hight protein nebo Nestlé Česko za výrobek Garden gourmet Marine-style Crispy filet.

11členná hodnotící komise 11. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek vybrala nejlepší letošní výrobky. Do soutěže se letos přihlásilo 39 výrobků od 21 výrobců včetně obalů. S ohledem na charakter přihlášených inovací byly zařazeny 2 nové kategorie, přibyla kategorie Udržitelná výroba potravin a Alternativní potraviny. Spolu s tradičními kategoriemi mohli výrobci soutěžit celkem v 7 kategoriích.
Jsou to, Reformulace roku, Bezpečnost a kvalita potravin, Potraviny pro zvláštní výživu, Evropská inovace, Pokračovací kojenecká výživa pro malé děti, Udržitelná výroba potravin a Alternativní potraviny. Ve všech kategoriích jsou výrobci rozděleni ještě podle velikosti na kategorii velký a střední podnik a na kategorii malý podnik a mikropodnik. Vybrané přihlášené výrobky byly z rozhodnutí komise zařazeny do již oceněných řad a skupin výrobků (Ocenění za zachování tradice a Oceněná řada výrobků).

 Kompletní výsledky najdete níže nebo na webových stránkách Potravinářské komory ČR.

„Výrobci představili v letošním roce nové inovativní a zajímavé produkty, proto porota nabídla výrobcům více kategorií.  Je potěšující, že výrobci pružně reagují požadavky spotřebitelů a zároveň umí zachovat dobrou výživovou hodnotu a kvalitu prezentovaných výrobků.  Je pozoruhodné vidět, jak se zájem o inovace v průběhu let zvyšuje a jak výrobci hledají možnosti, jak své výrobky prezentovat a přiblížit spotřebiteli. Soutěž si udržuje svou popularitu a čeští výrobci využívají příležitosti, které jim nabízí. Tento trend je pro nás velmi povzbudivý a očekáváme, že se bude v budoucnu nadále rozvíjet,“ řekl předseda hodnotící komise z Potravinářské komory ČR Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Oceněné společnosti v jednotlivých kategoriích získají certifikáty „Cena PK ČR za nejlepší inovativní potravinářský výrobek“ v souladu s konkrétní kategorií. Oceněné společnosti včetně kategorie speciální ocenění, mohou využít mediální balíček, který zahrnuje propagaci výrobků v tištěných a online médiích, prezentaci na mezinárodním agrosalonu Země živitelka 2024, Dožínky na Letné, Den zdraví se STOBem a dalších akcích.

 

Cena Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní výrobek byla za rok 2024 odbornou komisí udělena následovně:

1.Bezpečnost a kvalita potravin

Vítěz: Jihočeská Niva Premium 70 % / MADETA, a.s. / Velký podnik

Ocenění:

  • Elixír z květu černého bezu 14,7 % obj. 0,5l/ RUDOLF JELÍNEK a.s. / Střední podnik
  • Simply Fresh Rajčatová zleninová pomazánka (veggie) / BAPA s.r.o. člen Orkla Foods Česko a Slovensko / Velký podnik
  • Zvěřinová klobása s bylinkami / MASO UZENINY PÍSEK, a.s. / Velký podnik

2. Reformulace roku

Vítěz: PROTEIN ČERSTVÉ MLÉKO 60 g/1 l / OLMA, a.s. / Velký podnik

Ocenění:

  • Jihočeská Niva fit 30 % / MADETA, a.s. / Velký podnik
  • Produktová řada Super jogurt (bílý, jahoda, čokoláda) / POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s. / Střední podnik
  • Produktová řada EMCO super ořechy (Pekanový ořech, Čokoláda a mořská sůl, Čokoláda a banán) / Emco spol. s r.o. / Střední podnik

 3. Potraviny pro osoby se specifickými požadavky na výživu

Vítěz: Pětizrnné chlebíčky / SEMIX PLUSO, spol. s.r.o. / Střední podnik

Ocenění:

  • Nature´s free from Tvaroh jemný / Albert Česká republika, s.r.o. / Velký podnik

4. Evropská inovace

Vítěz: Produktová řada proteinových výrobků značky Dream & CO Hight protein (čokoláda, lískový oříšek) / Albert Česká republika, s.r.o. / Velký podnik

Ocenění:

  • Nestlé Fitness Multigrain Protin cocoa a Nestlé fitness Miltigrain Fibre Honey (produktová řada) / Nestlé česko, s.r.o. / Velký podnik

 5. Pokračovací kojenecká výživa a výživa pro malé děti

Žádný výrobek nebyl oceněn

 6. Alternativní potraviny

Vítěz: Garden gourmet Marine-style Cripsy filet / Nestlé Česko s.r.o. / Velký podnik

Ocenění:

  • Mletý mix s Okarou / Bidfood Kralupy s.r.o. / Velký podnik
  • Jihočeské Jerky Vegan Classic / Jihočeské Jerky s.r.o. / Malý podnik

 7. Udržitelná výroba potravin

Vítěz: Pierot 175 g / OLMA, a.s. / Velký podnik

Ocenění:

  • Maso Uzeniny Polička – Balení technologie Flow pack

 Rozšíření ocenění:

Ocenění za zachování tradice: Vratislavická kyselka Maracuja / Kitl s.r.o. / Malý podnik (výrobek byl přidán jako součást ocenění)

Activia nápoje bez přidaného cukru mango/ banán / Danone, a.s. / Střední podnik (výrobek byl přidán k již oceněným výrobkům jako další příchuť v řadě)

Horký Kitl Jablko se skořicí / Kitl s.r.o. / Malý podnik (výrobek byl přidán k již oceněným výrobkům jako další příchuť v řadě)

 

Gratulujeme všem oceněným, všem ostatním děkujeme za účast a těšíme se společně na další ročník.

 

Členy odborné hodnotící komise byli:

  1. Ing. Jan Bedrníček, Ph.D. - Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
  2. Bc. Květa Krajíčková – Česká asociace sester, z.s.
  3. prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. – Česká zemědělská univerzita v Praze
  4. Ing. Ivana Laknerová – Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
  5. Ing. Hana Langrová – Potravinářská komora ČR
  6. Ing. Irena Němečková, Ph.D. – Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
  7. RNDr. Jana Olšovská, Ph.D. – Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
  8. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. – Potravinářská komora České republiky, předseda komise
  9. doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. – Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
  10. doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D. - Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
  11. MVDr. Ing. Dana Tříska – Ministerstvo zemědělství

________________________________________________________________________________

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

Helena Kavanová, ředitelka pro marketing a komunikaci, tisková mluvčí, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.